Ostropest plamisty i Nasiona Chia to nowe produkty w serii „Skarby Ziemi” firmy Sante. Oba z nich, dzięki swoim wyjątkowym właściwościom zdrowotnym zaliczane są do tzw. grupy superżywności. Neutralny smak ostropestu i chia pozwala również na ich szerokie zastosowanie w kuchni.
W skład serii „Skarby Ziemi” Sante wchodziło do tej pory sześć produktów: Jagody Goji, Len Mielony Złoty, Quinoa Komosa Ryżowa, Amarantus BIO, Ksylitol i Łuska Gryczana. Każdy z nich zalicza się do grupy tzw. „superżywności” („superfoods”).
– Unikalna seria produktów „Skarby Ziemi” cieszy się dużym zainteresowaniem wśród naszych konsumentów. Pewnie głównie z uwagi na jej wyjątkowe właściwości zdrowotne – mówi Patrycja Zwolińska, Kierownik działu marketingu Sante. Z myślą o nich zdecydowaliśmy się na rozszerzenie serii również o ostropest plamisty oraz nasiona szałwii hiszpańskiej. Oba produkty mogą być stosowane zarówno przez osoby odżywiające się w sposób standardowy, dla których zdrowe żywienie jest szczególnie ważne, jak i przez wegetarian i wegan. Dodatkowo ich neutralny smak pozwala na szereg kombinacji w kuchni, a więc tworzenie kolejnych, niezwykłych połączeń smakowych – dodaje Zwolińska.
Ostropest plamisty, czyli fenomen ziołolecznictwa
Jest nazywany również ostem mlecznym i stanowi źródło wielu cennych składników odżywczych. Jego zdrowotne właściwości znane są już od wieków – w średniowieczu roślinę okrzyknięto fenomenem ziołolecznictwa. Jego najważniejszy składnik – kompleks flawolignanów, zwany sylimaryną, wykazuje m.in. działanie przeciwzapalne, przeciwrodnikowe, rozkurczowe i detoksykacyjne. Jest szczególnie zalecany osobom z problemami trawiennymi oraz tym, które opierają swój jadłospis na ciężkostrawnych, przetworzonych posiłkach. Ostropest to dobry wybór także dla osób zmagających się z cukrzycą typu II. Badania pokazują, że systematyczne spożywanie rośliny przyczynia się do utrzymania właściwego poziom glukozy we krwi.
Zalecana dzienna dawka: do 2 łyżeczek dziennie (nie zaleca się spożycia przez niemowlęta i dzieci do lat trzech).
Nasiona Chia nie tylko na lato!
Chia to gatunek rośliny zielnej kwitnącej latem, której nasiona wykazują szereg prozdrowotnych właściwości. Dzięki wysokiej zawartości kwasów omega-3 (ok. 18 g na 100 g, w tym bardzo dużo kwasu alfa-linolenowego) pozwalają zachować wysoką sprawność umysłową, korzystnie wpływają na procesy pamięciowe i szybkość przyswajania wiedzy. Zdrowe tłuszcze nienasycone pozytywnie oddziałują także na nasze samopoczucie – wspomagają układ nerwowy oraz sercowo-naczyniowy, wykazują działanie uspokajające i relaksacyjne.
Nasiona Chia, co szczególnie może ucieszyć wegan i wegetarian, są również źródłem pełnowartościowego, dobrze przyswajalnego białka. Szałwię docenią sportowcy i osoby aktywne z uwagi na jej wysokoenergetyczne działanie.
W swoim menu Chia mogą uwzględnić zarówno dorośli jak i dzieci. Zalecana dzienna dawka: do 3 łyżeczek dziennie.
Super… dodatek w kuchni!
Neutralny smak ostropestu i chia sprawia, że znajdują one bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Pasują zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do sałatek, omletów czy chociażby płatków śniadaniowych. Można nimi posypywać kanapki, dodawać do past, zup lub gulaszu.
Produkty dostępne również TUTAJ.
dostarczył infoWire.pl
Link do strony artykułu: https://2fwww.wirtualnemedia.pl/centrum-prasowe/artykul/chia-i-ostropest-plamisty-dwa-nowe-produkty-firmy-sante